Zrání rajčat v hicech

By | 23.7.2017

Přestože byly avizovány deště a ochlazení, tak prozatím se to sem k nám naštěstí nedostalo. Poslední příval vody byl někdy ze čtvrtka na pátek, a od té doby panuje ještě větší prádelnový luft než doposud. Pravidelná zálivka je nutností a rajčátka se mají k světu, horké slunce rovněž selektuje odrůdy a ukazuje na ty nestabilní a špatně vyzrávající, když to řeknu blbě, tak se jedná hlavně o odrůdy patřící spíše do skleníku nebo do foliáku, jen ne na přímé slunce.

Jelikož těchto výtečníků není mnoho, tak začnu u nich, ale ještě jednu poznámku. Myslím že to bylo předloni, kdy se rajčata doslova uvařila a dozrávala velmi špatně bez rozdílu odrůd, nejhůře na tom byly růžové odrůdy. Mám ale dojem, že tenkrát byly hice a “ozonová díra” ještě větší než nyní. Nečervené odrůdy se vybarvují perfektně, no a těm červeným to trvá poněkud déle, u cherry to naštěstí neznamená ztrátu na kvalitě tak jako např. u salátových odrůd.

V první řadě se jedná o odrůdu 100 Pudov. Tato odrůda patří do skleníku aby byla pěkná, 106_1674bohužel ve skleníku místo není a ani pod stříškou jí to moc nejde. Potřebuje podobně jako Kumato vyrovnané podmínky a zálivku. Letos ji mám vysazenu i v nádobě, ale tam je to ještě horší než pod stříškou na záhoně se slámou. Na snímcích vpravo a úplně vlevo je jedna a táž rostlina v květináči, na prostředním snímku pak pro porovnání snímek ze skleníku před dvěma lety. Tato odrůda má u mne využití jen kečupu nebo protlaku, a příštím rokem pro ni již místo nenajdu.106_1675postimage

 

 

 

 

Dalšími z odrůd, nad kterými pro příští rok váhám, jsou tyčkové Orkado a Jablunka Rosii. Rajčátka jsou to pěkná, líbivého vzhledu a ideální velikosti, šťavnatá, poněkud zavazí pevná slupka při jídle i v salátě. Co mi na nich vadí je, že nejsou červená podle mých představ. Nemají žádné nevyzrálé límce okolo stopky, ale jejich barva jde do oranžova. S krasavcem se jménem Novinka Pridnestrovja nebo Torquay se to nedá srovnat.

106_1710

Rajčata pod stříškou

106_1691

Novinka Pridnestrovja

Z pěstování bez milosti vyřadím všechny odrůdy, které mají jen snahu nevyzrávat okolo stopky. Když může být červená Novinka Pr., tak proč ne ostatní (červené) odrůdy? U “kuchyňských” odrůd mne už bohatost sortimentu přešla a nebude mi dělat problém nechat opravdu jen osvědčené odrůdy, byť by to měly být tři sorty, představu mám jasnou.

 

Další z letos moc povedených odrůd je krasavec Kumato, je ve skleníku a bez komentáře.

106_1680 106_1681

106_1702 106_1701 106_1704

Ještě pár ukázek těch mých “krasavců” ze záhonů, kýblů i skleníku. Snad budu mít někdy čas to protřídit a hlavně pojmenovat. Bohužel v tomto editoru mi to trvá vše trochu déle než ve starém, to je daň za kapacitu a objemy přenesených dat.

106_1643 106_1644 106_1648 106_1649 106_1650 106_1651 106_1653 106_1667 106_1662 106_1661 106_1660 106_1654 106_1670 106_1673 106_1669 106_1668 106_1663 106_1699 106_1698 106_1700106_1647 106_1664 106_1696 106_1697 106_1652

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *